EUTechAward

Programma

De Euregional Technology Award bestaat uit de volgende drie onderdelen:

1. Create your solution

Voorrondes: januari - maart 2022
In de voorrondes krijgen de leerlingen tijdens een geheel verzorgde gastles de kans om in kleine teams innovatieve uitvindingen te bedenken voor aan thema’s gekoppelde uitdagingen. Op de website melden zij hun uitgewerkte ideeën aan met schetsen en een duidelijke omschrijving, waarna zij zoveel mogelijk stemmen gaan verzamelen. In maart 2022 wordt bekend gemaakt welke klassen tijdens het finale evenement de ultieme uitdaging met elkaar aangaan.

2. Prove your skills

Finale evenement: april 2022
Verzorgd busvervoer, wervelende workshops en een lekkere lunch vormen het begin van deze gezellige dag. Na nog een spannende opdracht is het tijd voor het ‘echte werk’: de TechniekQuiz. Alle door de jury bepaalde punten bij elkaar opgeteld, leveren uiteindelijk een winnaar op! Naast een mooie prijs krijgt de hele klas ook een geweldige masterclass Industrial Design. Uiteraard wordt iedereen ook weer netjes teruggebracht.

3. Make it happen

Natraject: mei 2022
Tijdens de masterclass Industrial Design gaan de leerlingen aan de slag in het Spark Tech Lab in Weert (NL). Hier voeren zij samen met een industrial designer hun idee tot een ware uitvinding uit! De officiële (virtuele) tentoonstelling van de producten die de leerlingen tijdens deze master class hebben leren maken, vormt het laatste onderdeel van de Euregional Technology Award.

Virtuele expositie (juni 2022)

Tot slot wordt van de winnende projecten zogenaamde mock-ups of prototypes een virtuele expositie gemaakt die on-line gedeeld wordt. Het doel is om het ontwikkelproces van idee tot prototype inzichtelijk te maken. Nog belangrijker is dat in Euregionale samenwerking praktische oplossingen van een maatschappelijk probleem worden bedacht en uitgevoerd met techniek als uitgangspunt.

Schematische weergave van de Euregional Technology Award

Terugblik editie 2018-2019

5 regio’s, 22 scholen, 48 gastlessen, 1000 deelnemers en 332 ideeën. De editie van 2017-2018 was een groot succes! In januari - februari waren de voorrondes. Een team van ervaren gastdocenten reed rond in Vlaanderen, Wallonië, Duitsland, Eupen en Limburg om gastcolleges te geven op verschillende HAVO en VWO scholen met als thema 'Duurzaamheid'. En met succes! De leerlingen waren enthousiast en kwamen met de meest toffe ideeën.

Op 5 april was het finale event in Kerkrade. Van iedere regio was er een winnende school aanwezig. Er werd een algemene presentatie gegeven, er werd een techniekquiz gehouden en uiteraard kregen de leerlingen praktijkopdrachten die in competitie uitgevoerd moesten worden. Uiteindelijk ging het Sophianum uit Gulpen met de gloednieuweAward naar huis. Ze scoorde in totaal de meeste punten met de quiz en met de praktijkopdrachten. Winnaars nogmaals gefeliciteerd!

Op 17 mei 2019 vond het natraject plaats in het Spark Tech Lab in Weert (NL). De winnende scholen per regio kregen een masterclass Industrial Design. In samenwerking met ervaren industrial designers en ingenieurs gingen de leerlingen aan de slag om hun idee zelf te maken tot een mockup of prototype.
De beloning was een virtuele expositie, zie hier.

Wij als organisatie kunnen met trots zeggen dat de 3de editie van de Euregional Technology Award wederom een groot succes was.


Terugblik editie 2017-2018

5 regio’s, 15 scholen en 214 ideeën. De editie van 2017-2018 was een groot succes! In januari - februari waren de voorrondes. Een team van ervaren gastdocenten reed rond in Vlaanderen, Wallonië, Duitsland, Eupen en Limburg om gastcolleges te geven op verschillende HAVO en VWO scholen met als thema 'Mobiliteit'. En met succes! De leerlingen waren enthousiast en kwamen met de meest toffe ideeën.

Op 16 maart was het finale event in Kerkrade. Van iedere regio was er een winnende school aanwezig. Er werd een algemene presentatie gegeven, er werd een techniekquiz gehouden en uiteraard kregen de leerlingen praktijkopdrachten die in competitie uitgevoerd moesten worden. Uiteindelijk ging het Eijkhagen College uit Landgraaf met de Award naar huis. Ze scoorde in totaal de meeste punten met de quiz en met de praktijkopdrachten. Winnaars nogmaals gefeliciteerd!

In de maanden april en mei vond het natraject plaats. Per regio was er een winnende school. Tijdens het natraject kregen zij op 17 mei, eveneens in het Continium, een masterclass Industrial Design. In samenwerking met ervaren industrial designers en ingenieurs gingen de leerlingen aan de slag om hun idee zelf te maken tot een mockup of prototype.
De beloning was een virtuele expositie, zie hier.

Wij als organisatie kunnen met trots zeggen dat de 2de editie van de Euregional Technology Award een groot succes was.