EUTechAward

Voor scholieren

Techniek wordt vaak verbonden aan vervuilende industrie, geluids- en stankoverlast en werken in vuile omstandigheden met een hoog risico voor lichamelijk letsel. Deze omstandigheden zijn maar voor een klein gedeelte waar. Voor bijna alles wat je aanraakt, eet en drinkt, draagt en gebruikt en ziet en hoort is techniek nodig. Ook voor de groter (milieu)problemen zul je techniek nodig hebben om dit te verbeteren.

 

Met de Euregional Technology Award laten wij je ervaren dat je voor nagenoeg elk (maatschappelijk) probleem een technische oplossing te vinden is. Wij nemen je mee naar de praktijk en verlaten de klassieke lesprogramma’s. Wij komen op school gastlessen geven en dan moet je werken in een teamverband, moet je compromissen sluiten, samen keuzes maken voor mogelijke oplossingen, werken onder tijdsdruk en resultaten afleveren binnen afgesproken tijden. Net als in de praktijk worden je voorstellen beoordeeld op innovatie, doelmatigheid en haalbaarheid. Uit iedere regio (Limburg, Wallonië, Vlaanderen, Eupen en Aken) gaat de groep met het beste voorstel met de hele klas naar een Euregionale finalecompetitie in Continium te Kerkrade. De winnende klas krijgt een award en neemt een bedrag van € 1.000,- mee naar huis.

 

Alle winnende ideeën uit de Euregio hebben een hoog realiteitsgehalte. Deze groepen krijgen de mogelijkheid om, in een Euregionaal samenwerkingsverband, te discussiëren over elkaars ideeën. Professionele industriële ontwerpers hebben alle ideeën vertaald naar productvoorstellen. Na onderling overleg moeten keuzes gemaakt worden hoe en waarmee jullie een prototype gaan maken. Met het maken van deze prototypes zullen ingenieurs aanwezig zijn ter ondersteuning.

Aan het einde van de dag moeten de prototypes gereed zijn en moet iedereen een presentatie geven over het product. Ook hier zal de werkelijkheid worden nagebootst. In drie talen communiceren (Duits, Frans en Nederlands) is moeilijk. In de techniek is de voertaal Engels en dat is ook de voertaal voor de Euregional Technology Award.

 

Met de Euregional Technology Award willen wij je laten kennismaken wat techniek voor je betekent. Je kiest voor een probleem (bewust of onbewust) en je kiest persoonlijk voor een oplossingsrichting en vervolgens voor een technisch oplossing voor jouw probleem. Bewust of onbewust maak je keuzes over onderwerpen en oplossingen die iets voor je betekenen waarbij de techniek die er achter zit nagenoeg altijd de onbekende factor is.